Κυριακή 18 Μαρτίου 2018


                             spe-ploumpidis.blogspot .com           αρ. πρωτ. 108            18/03/2018
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ- ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» καταγγέλλει ομόφωνα και καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη λεκτική επίθεση γονέα, αλλά και συγγενικού προσώπου μαθητή του σχολείου, εναντίον του Διευθυντή  του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου.
Συγκεκριμένα:
Την Τρίτη 13 Μαρτίου, λίγο μετά την πρωινή προσευχή, μητέρα μαθητή της Ε1΄τάξης, ζήτησε να δει τον Διευθυντή του σχολείου. Ο λόγος ήταν ένα συμβάν που είχε προηγηθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο μάθημα της Πληροφορικής και αφορούσε το παιδί της, το οποίο, μαζί με άλλους δύο μαθητές, κατέληξε στο γραφείο του Διευθυντή.
Μόλις ο Διευθυντής του σχολείου τη δέχτηκε στο γραφείο του, η μητέρα, απευθυνόμενη σε αυτόν, άρχισε απρόκλητα να χρησιμοποιεί με έντονο τόνο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς  για το άτομό του, να  ακυρώνει το ρόλο του ως διευθυντή του σχολείου και να αμφισβητεί την παιδαγωγική του επάρκεια.
Με χαρακτηρισμούς όπως << Είσαι απαράδεκτος>> και άλλα παρόμοια κοσμητικά επίθετα ’’στόλισε’’ τον Διευθυντή, γιατί ο ίδιος τόλμησε να πει στο παιδί της να βγάλει τα χέρια του από τις τσέπες και να τον κοιτάζει, όταν του μιλάει και όχι να αδιαφορεί, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, μη σεβόμενος τον ίδιο και τον δάσκαλο της πληροφορικής που βρισκόταν στο γραφείο του. 
Μάταια προσπαθούσε ο διευθυντής ψύχραιμα να εξηγήσει στη μητέρα ότι η στάση του γιου της δεν ήταν η ενδεδειγμένη απέναντι στους δασκάλους και πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά που έδειχναν μετανιωμένα για την αναστάτωση που προκάλεσαν στο μάθημα, εκείνος έδειχνε αδιάφορος.
Ωστόσο, της τόνισε ότι ουδέποτε πρόσβαλε το παιδί της και ότι οι υποδείξεις από τον διευθυντή προς τους μαθητές να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους είναι επιβεβλημένη και συνήθης παιδαγωγική διαδικασία.
Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση της μητέρας από το σχολείο, απροειδοποίητα εισέβαλε στο γραφείο του διευθυντή η 24χρονη περίπου αδελφή του μαθητή και με αγενέστατο και προκλητικό ύφος του είπε: << Δεν ξέρεις τι σου γίνεται>>.
Επιπλέον, απείλησε τον διευθυντή πως ’’ θα του φέρει τα κανάλια’’, γιατί εργάζεται στο χώρο της τηλεόρασης, πως ’’θα τον τρέξει στα δικαστήρια’’ και ’’ θα τον πάει στο Υπουργείο’’.
Ο διευθυντής του σχολείου απαντώντας στις απειλές της δήλωσε με τη σειρά του, πως, αφού εκείνη πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να εισβάλει με τέτοιο τρόπο  στο σχολείο και να τον απειλεί, μιλώντας του απαξιωτικά και προσβλητικά μπροστά σε δασκάλους, που εκείνη τη στιγμή παρευρίσκονταν στο χώρο, διαταράσσοντας ταυτόχρονα το παιδαγωγικό κλίμα και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, τότε και ο ίδιος έχει το νόμιμο δικαίωμα να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες μήνυσης σε βάρος της, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλότητα στη λειτουργία του σχολείου και να προφυλάξει την ψυχική ηρεμία των εκπαιδευτικών και των μαθητών του.
Τέλος, ο ίδιος φρόντισε να ενημερώσει για το συμβάν και τη Δ/νση Εκπαίδευσης Πειραιά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισημαίνει τα εξής:
Γνωρίζουμε καλά ότι όταν θίγεται ένας/μία συνάδελφος/συναδέλφισσα αναίτια και αδικαιολόγητα από οποιοδήποτε σχολείο του Συλλόγου μας, αντιστοιχεί σε συνολική προσβολή της εκπαίδευσης και έχει δε ως μοναδική απάντηση τη συλλογική αντίστασή μας.
Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την παιδαγωγική διαδικασία, αφού πρόκειται για μια ζωντανή και συνεχώς διαφοροποιούμενη κατάσταση, δεν είναι τα δικαστήρια, αλλά η σωστή και διαρκής  συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων , μαθητών. Ως εκπαιδευτικοί καθημερινά αυτό επιδιώκουμε.
Δηλώνουμε, ωστόσο, την αμέριστη συμπαράσταση προς τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους στηρίζουμε ηθικά, νομικά, συνδικαλιστικά και με όποιον άλλο τρόπο, για οποιαδήποτε περίπτωση πράξεων που θίγουν την προσωπικότητά τους, παρακωλύουν το παιδαγωγικό τους έργο και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους στον εργασιακό τους χώρο.
Τέλος, καλούμε το Σύλλογο Γονέων του σχολείου να σταθεί αρωγός στην διατήρηση του σωστού παιδαγωγικού κλίματος του σχολείου και να καταδικάσει τέτοιες ακραίες και μεμονωμένες συμπεριφορές γονέων.
Οι συναδέλφισσες και οι  συνάδελφοι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο σχολείο, υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τους προσβάλει ή να παρεμβαίνει στο έργο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: