Κυριακή 21 Μαΐου 2017

                     
                                                      spe-ploumpidis.blogspot .com                                          18/05/2017
             

  Ψήφισμα 2ης ΓΣ του Συλλόγου για τη φοίτηση παιδιών προσφύγων και μεταναστών
                 ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ     18/05/2017
 
 Η ΓΣ του Συλλόγου :
  
   καταδικάζει κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στην εκπαίδευση ΟΛΩΝ των παιδιών. 
  Στις βασικές μας προτεραιότητες πάγια έχουμε την αντιρατσιστική κι αντιφασιστική δράση και την τρέχουσα σχολική χρονιά θέσαμε ως προτεραιότητα τα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες. Με τις δράσεις μας υποστηρίξαμε κι υποστηρίζουμε έμπρακτα το δικαίωμα των  60.000 ανθρώπων  που κατάφεραν να σωθούν  από  τον  πολέμο, τον πνιγμό, τη φτώχεια, τις πολιτικές και κοινωνικές διώξεις κι ακόμη παραμένουν σε συνθήκες αθλιότητας, πολλοί από αυτούς αποκομμένοι από κατοικημένες περιοχές, με περιστολή των στοχειωδών δικαιωμάτων τους. Στις δράσεις αυτές συναντηθήκαμε με γονείς κι εκπαιδευτικούς που γύρισαν την πλάτη στις μικροπρεπείς, φοβικές κι επικίνδυνες φωνές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του απομονωτισμού.
    Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών για να οδηγεί στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η εκμάθηση της ελληνικής, βασικός κι αναγκαίος όρος κατά  την παραμονή τους στη χώρα, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με συνεκπαίδευση μέσα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Η γκετοποίηση οδηγεί στον αποκλεισμό, στον χωρικό διαχωρισμό, στην αορατότητα, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη  και την κοινωνικοποίησή τους.
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων,  παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, για την εκπαιδευση των προσφύγων μεταναστών δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αφήνοντας χώρο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις.
  
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.
Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα  με κρατική μέριμνα κι ευθύνη για:
- Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάσταση τους στις χώρες τελικού προορισμού. Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς  με ευθύνη του κράτους.
- Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία
-Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης
-Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
-Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους/ες τους μαθητές/τριες
- Η εκπαίδευση των μεταναστών προσφύγων πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που  απομυζούν τα κοινοτικά κονδύλια, εφαρμόζουν σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων με  την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.
-Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.
Με βάση αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και τα συνολικότερα αιτήματα μετακίνησης, ελευθεριών, δικαιωμάτων, ελευθερης διέλευσης και πρόσβασης στους τόπους που επιθυμούν, νομιμοποίησης, ασύλου.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: