Κυριακή 21 Μαΐου 2017

spe-ploumpidis.blogspot .com                       18/05/2017


Ψήφισμα 2ης  ΓΣ του Συλλόγου για την αξιολογηση
                                                                 18/05/2017
Η ΓΣ του συλλόγου αποφασίζει τα εξής:
το Υπ Παιδείας πιστό στην εφαρμογή του Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαναφέρει την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
1.   Απορρίπτουμε τα γνωστά επικοινωνιακά κόλπα του Υπ Παιδείας και την προσπάθεια να εμφανίσει την αυτοαξιολόγηση ξεκομμένη από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και την εξωτερική αξιολόγηση ως δήθεν άλλη διαφορετική διαδικασία από τις προηγούμενες προσπάθειες να επιβάλουν την αξιολόγηση στην εκπαίδευση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
2.   Η εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης προβλέπεται ρητά στο συνολικό σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση κατ εντολή του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και περιλαμβάνει την εφαρμογή της αξιολόγησης και στα τρία επίπεδα : αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικού και εξωτερική αξιολόγηση. Το γεγονός ότι το υπουργείο επιχειρεί την σταδιακή εφαρμογή όλου του σχεδίου ξεκινώντας από την αυτοαξιολόγηση συμβαίνει γιατί προσπαθεί για άλλη μια φορά- όπως και με τους διορισμούς αλλά και την προσχολική αγωγή – να παραπλανήσει τους εκπαιδευτικούς και να αποσπάσει τη συναίνεση τους στην εκκίνηση της διαδικασίας, έτσι ώστε μετά να επιβάλει όλα τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. Γνωρίζουν δε, ότι επί 30 χρόνια τώρα δεν κατάφεραν να περάσουν την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση εξαιτίας του αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος.
3.   Η προσπάθεια του Υπ Παιδείας, για άλλη μια φορά,  να παραπλανήσει τους εκπαιδευτικούς θα πέσει στο κενό. Η πολιτική του Υπ Παιδείας συνταυτίζεται με το 3ο και 4ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  για την εκπαίδευση, όπου περιλαμβάνεται ρητά: “Το σχέδιο θα δημοσιευθεί σε επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα ευελιξία για την ενσωμάτωση απαραίτητων προσαρμογών του σχεδίου που θα βασίζονται στην έκθεση για την εκπαίδευση του ΟΟΣΑ”. “Θα ψηφίσουν νόμο για την αναβάθμιση των οργάνων που είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση.” και “Θα περάσουν νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση και τη λελογισμένη χρήση των πόρων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.”
Τόσο ο νόμος για την αναβάθμιση της ΑΔΙΠΠΔΕ – οργανισμός εξωτερικής αξιολόγησης  - όσο και η αυτοαξιολόγηση της  σχολικής μονάδας είναι τα πρώτα μέτρα εφαρμογής όλου του σχεδίου για την αξιολόγηση που χρόνια τώρα προσπαθούν να επιβάλουν στην πολύπαθη εκπαίδευση όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και όλες οι Μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν ή στηρίζουν τα Μνημόνια. Είναι το εργαλείο για να επιβάλουν τις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις για την επιχειρηματική εκπαίδευση και το σχολείο της αγοράς.
4.    Το εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα ακυρώσει τα σχέδια τους. Με βάση τη πλούσια και νικηφόρα εμπειρία των πολύμορφων αγώνων μας ενάντια στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση
5.   με βάση τη θετική εμπειρία της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση στο Δημόσιο που είναι σε εξέλιξη από το Μάρτη του 2017 και την προκήρυξη της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, θα ακυρώσουμε τα σχέδια τους.
Η Γ Σ του συλλόγου αποφασίζει την προκήρυξη απεργίας – αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης επιδιώξουν να εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά. Η απεργία αποχή καλύπτει και εφαρμόζεται σε κάθε διαδικασία που σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με τη διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης (σεμινάρια, διαδικασίες συλλόγους διδασκόντων, ατομικές πράξεις κλπ) και φυσικά καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα – εκπαιδευτικούς της τάξεις – δντές και κάθε είδους στελέχη εκπαίδευσης.
6.   Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων μαχών ενάντια στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση καλούμε τις/ τους συναδέλφους και συναδέλφους δ/ντές και σχολικούς συμβούλους να σταθούν με τη μεριά του κλάδου και να μη συνεργήσουν σε μια διαδικασία που στρέφεται ενάντια στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
7.   Η ΓΣ του συλλόγου καλεί τη ΔΟΕ και το συνέδριο της να πάρουν ανάλογη απόφαση και να προετοιμάσουν και να εξοπλίσουν τον κλάδο για τη μάχη αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: