Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                     22/12/2016
   Την Τετάρτη 21/12/2016 οι Σύλλογοι ΠΕ Πειραιά: Σαλαμίνας, Κερατσινίου- Περάματος  'Ν Πλουμπίδης', 'Ρήγας Φεραίος', 'Πρόοδος' Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού - Αγ Βαρβάρας,  καταθέσαμε στο πρωτόκολλο 850 αιτήσεις - ερωτήσεις για το θέμα της σίτισης προς τον Δντη Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά και ακολούθως στη συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης τέθηκαν διάφορα ζητήματα.
   Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τοποθετήθηκαν και ζήτησαν να  προσμετρηθεί ως  διδακτική ώρα για όλες/όλους τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς, κι όχι μόνο για τον υπεύθυνο λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος, εφόσον πρόκειται ξεκάθαρα για παροχή εκπαιδευτικού έργου και αφορά στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών. Τα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια και οι  νεοφιλελεύθερες  κατευθύνσεις ΕΕ και  ΟΟΣΑ δεν είναι δυνατόν να άρουν τις παιδαγωγικές διαδικασίες και την κείμενη νομοθεσία και να μην αποδίδεται η ώρα ως διδακτική. Ζητήθηκε και από τον Διευθυντή ΠΕ Πειραιά να αναδείξει τη σοβαρότητα του θέματος,  ως καταστρατήγηση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε εκπαιδευτικού- εργαζόμενου, να λογίζεται ως χρόνος εργασίας, ο χρόνος κατά τον οποίο εργάζεται. Για το θέμα αυτό, πήραμε την απάντηση ότι και ο ίδιος  το έχει καταθέσει  στην Περιφέρεια, ως συνολικό αίτημα όλων  των εκπαιδευτικών.
    Εν συνεχεία, τέθηκε το θέμα του προγράμματος σίτισης στα σχολεία του Περάματος και ζητήθηκε, όπως και πέρσι, οι Σύλλογοι Διδασκόντων να  μπορούν να διαμορφώνουν  το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου τους, ώστε να μη θίγεται το εργασιακό και διδακτικό τους ωράριο, καθώς και να αμείβονται για τον παραπάνω χρόνο εργασίας, εφόσον ο εκπκος που παραμένει στο ολοήμερο εργάζεται 9.50-16.00. Για το θέμα αυτό, αντιπρότεινε οι σύλλογοι δ/ντων να διαμορφώσουν τα  προγράμματά τους, έτσι ώστε να μη θίγεται το εργασιακό ωράριο τους,  κι ότι φέτος το πρόγραμμα αποτυπώθηκε χωρίς ευελιξία διαμόρφωσης από τους συλλογους, λόγω της μείωσης του διδακτικού ωραρίου.
  Επόμενο ζήτημα ήταν η ειδική αγωγή . Για την ειδική αγωγή  παραμένουν ακόμα 12 κενά σε  τμήματα ένταξης. Για την παράλληλη στήριξη δήλωσε ότι για τις 30 ώρες μπορεί το πρόγραμμα να καλυφτεί με επιπλέον εκπαιδευτικό ΠΕ 70, για τις πλεονάζουσες ώρες. Η παράλληλη στήριξη, δήλωσε, έχει πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις σύμφωνα με τη γνώμη του ΚΕΔΔΥ, των σχολικών συμβούλων της Ειδικής Αγωγής, των Συμβούλων της Γενικής Αγωγής, προσπαθώντας αρχικά να καλυφτούν οι πλέον απαραίτητες ανάγκες.  Οι πρώτοι 40 εκπκοι κάλυψαν ανάγκες για 1, ή 2, ή 3 παιδιά. Σταδιακά η επόμενη απόφαση αφορούσε το μέγιστο για 2 παιδιά. Οι 140 αιτήσεις από το σύνολο των 167, έχουν ήδη καλυφτεί με  90 εκπαιδευτικούς, ενώ εκκρεμούν 27 ακόμα.
Η τοποθέτηση μας ήταν ότι τόσο η κάλυψη όσο και τα εναπομείναντα κενά δεν είναι πραγματικά,  εφόσον κάθε εκπκος απασχολείται με 2 ή και σε κάποιες περιπτώσεις με 3 παιδιά
 Τέλος για την παράλληλη στήριξη,  ανέφερε ότι  ως πλέον προβληματικό θεωρεί τον άμεσο εντοπισμό παιδιών που χρήζουν αυτής στο Νηπγειο και διατύπωσε μια πρόταση να ιδρυθούν τμήματα ένταξης στελεχωμένα στη Δ/νση  και μετακινούμενα προς τα Νηπγεια.
  Για το θέμα των ειδικοτήτων και των αναθέσεων,  ο Δντης Εκπσης προσδιόρισε ότι είναι ευθύνη κι επιλογή των ίδιων των σχολείων, ενώ οι σύλλογοι επιμέναμε πώς είναι αποκλειστικά ευθύνη των ΥΑ και των εγκυκλίων.
  Τέλος, για τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία -στις Δομές Υποδοχής (ΔΥΕΠ)- των παιδιών μεταναστών, που διαμένουν στο Σχιστό,  ανέφερε ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 80 παιδιά θα κατανεμηθούν σε σχολεία των όμορων περιοχών, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας, με την έναρξη των σχολείων τον Ιανουάριο, σε  τμήματα 14.00- 18.00,  αντίθετα από το συνολικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για συνεκπαίδευση αυτών με τους συνομήλικούς τους στα πρωινά τμήματα των σχολείων.
     
         Συνεχίζουμε με την κατάθεση των αιτήσεων και στους  σχολικούς συμβούλους
        για το  συγκεκριμένο ζήτημα σε συντονισμό  με τους συλλόγους του Πειραιά


Δεν υπάρχουν σχόλια: