Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Έρχονται τα voucher στο δημόσιο νηπιαγωγείο!

                                                                                   2016-06-27

  Η ΔΟΕ παίρνει την ιστορική απόφαση για ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ (σύντομα και το Υπουργείο) την απαξιώνει και ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει τα voucher!
Την ώρα που οι Σύνεδροι της 85ης ΓΣ (εκλεγμένοι από τους συλλόγους Π.Ε. από όλη την Ελλάδα) μαζί με όλους τους μάχιμους εκπαιδευτικούς υπερασπίζονταν και μάχονταν για το χαρακτήρα, το περιεχόμενο, τη δομή και τη μορφή του δημόσιου Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και ψήφιζαν τη θέση του κλάδου για την Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση με μιαιστορικής σημασίας απόφαση (που την ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία) για Ενιαία δημόσια δωρεάν Υποχρεωτική Δεκατετράχρονη Εκπαίδευση (Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό και Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο),την ίδια ώρα ο τομέας παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με προκλητικότατο τρόπο μας ενημέρωνε μέσω της Αυγής ότι όχι μόνο δεν θα νομοθετηθεί η δίχρονη Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αλλά θα γίνει υπαγωγή των βρεφονηπιακών σταθμών στο Υπουργείο Παιδείας!

Είναι απίστευτο το θράσος της πολιτικής ηγεσίας να αναφέρεται στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής (το ανακοίνωσε και ο υπουργός το Δεκέμβριο, υπάρχει και στο Πρόγραμμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ) αλλά να μην τη θεσμοθετεί και παράλληλα, χωρίς να έχει λύσει κανένα από τα πάγια προβλήματα του Νηπιαγωγείου να δημιουργεί συνεχώς νέα! Είναι απίστευτη η ταχύτητα της σταθερής στόχευσης με την οποία διαλύει το Νηπιαγωγείο και αφήνει διαύλους για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών! Τώρα γίνεται ξεκάθαρο ότι το θέμα είχε δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό και για το λόγο αυτό ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Γ. Παντής (κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις 18-20/3/2016 ενός από τους συλλόγους των βρεφονηπιοκόμων) καλωσόριζε τους βρεφονηπιοκόμους στο Υπουργείο και δήλωνε ότι το Υπουργείο θα αναμένει με ενδιαφέρον τα πρακτικά του Συνεδρίου προκειμένου να τα λάβει υπόψη του για τη χάραξη πολιτικών στον τομέα της προσχολικής αγωγής! Κατά την προσφιλή του μέθοδο το Υπουργείο- εν κρυπτώ - αφήνει επιλεκτικά να διαρρέει κάποιο στοιχείο ενώ ταυτόχρονα συνδιαλλέγεται με τους βρεφονηπιοκόμους -που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας- και χαράζουν μαζί την ‘’εκπαιδευτική πολιτική’’ που στέλνει την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση κατευθείαν στα βράχια!
Με ανοιχτά όλα τα θέματα του Νηπιαγωγείου και με την εκπαίδευση να είναι στην πιο κρίσιμη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα πολλαπλασιάσει τις ευθύνες του Υπουργείου, θα αποδιοργανώσει και θα αποδομήσει το Νηπιαγωγείο.
Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες, με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και εμπλοκές σε θέματα εργασιακών ζητημάτων, αφού δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των εργασιακών δικαιωμάτων όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 4-5 ετών.
Δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός που να πιστεύει ότι με τα τεράστια προβλήματα που έχει το Υπουργείο Παιδείας θα υπήρχε επιτακτική ανάγκη τώρα να επιβαρυνθεί η κατάστασή του και με τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα χρόνια και σοβαρά προβλήματα.
Η υπαγωγή των βρεφονηπιακών σταθμών στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται προσχηματικά, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενιαία προσχολική αγωγή για παιδιά ηλικίας 0-6 χρόνων , η οποία φυσικά είναι συνδεδεμένη με τα voucher!
Το κουπόνι - voucher δίνεται στους γονείς κάθε παιδιού και αντιστοιχεί στα έξοδα φιλοξενίας -παρακολούθησης σε δομή αγωγής και φροντίδας για ένα έτος.
Η είσοδος του εκπαιδευτικού κουπονιού -voucherστα δημόσια σχολεία- αρχίζοντας από το Νηπιαγωγείο- θα δώσει τη χαριστική βολή σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, με την ψήφιση της ΚΥΑ με ΦΕΚ1850- 24/6/2016 η αξία τοποθέτησης (voucher) δε συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή, αλλά ακολουθεί το δικαιούχο (γονέα). Οπότε, οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.Με την πιθανή υπαγωγή των βρεφονηπιακών σταθμών στο Υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθούν τεράστιες ανισότητες ως προς την αντιμετώπιση της ίδιας ηλικίας παιδιών (αυτών των 4 ετών) εντός του ίδιου Υπουργείου. Με την υπογραφή μιας ανάλογης ΚΥΑ και από το Υπουργό Παιδείας οι γονείς δικαιούχοι voucher θα μπορούν να επιλέγουν τη φοίτηση των παιδιών τους και στο δημόσιο Νηπιαγωγείο! Σε επόμενο κείμενο θα γίνει αναλυτική αναφορά στο voucher και τα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στην εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση της «αριστεράς» έχει ξεπεράσει κάθε όριο!
Έκοψε τελείως τους δεσμούς της με το μάχιμο εκπαιδευτικό, αποφασίζει και διατάσσει, αντιγράφει, ανακατεύει, φτιάχνει αντιπαιδαγωγικά υβριδικά προγράμματα και τύπους σχολείων, δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα , διευκρινίζει τα αδιευκρίνιστα και έχει διαλύσει όλη την εκπαίδευση και όλη την Ελλάδα. Είναι απίστευτο το πολιτικό θράσος της, να μην έχει ούτε τη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, ούτε ψήγματα ηθικής και αξιοπρέπειας, να νομοθετεί νύχτα, Πάσχα και καλοκαίρι!
Με επικοινωνιακά κόλπα του τύπου «αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και αν ενισχυθούν οι δομές και αν...και αν...» προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της και δε νομοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση που έχει εξαγγείλει.
Ο εμπαιγμός προς τους Νηπιαγωγούς δεν έχει όρια. Θα θεσμοθετήσουν αυξημένο ωράριο κομμένο στα μέτρα τους με διαλείμματα( 10:00-10:30,12:00-12:20,13:40-
Θα βάλουν το ωράριο πακέτο με το νέο ενιαίοτύπο ολοημέρου- που θα διαλύσει τελείως το ολοήμερο Νηπιαγωγείο και θέλουν να πιστέψουμε ότι γίνεται για το καλό της εκπαίδευσης;
Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι  η έκδοση Υ.Α για το ωράριο  θα μπορούσε να γίνει με βάση τους υπάρχοντες τύπους Νηπιαγωγείων (από το  2013 έχουμε καταθέσει ανάλογη πρόταση στο Υπουργείο και έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο) αν ήθελαν να επιλύσουν ένα από τα χρόνια προβλήματα του Νηπιαγωγείου.
Συναδέρφισσες, συνάδερφοι, δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Στηρίζουμε το δημόσιο Νηπιαγωγείο. Κάτω τα χέρια από το Νηπιαγωγείο!
«Υποστηρίζουμε, κατ’ αρχάς, την άποψη ότι μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κρίνεται από την έκταση και το βαθμό στον οποίο ενσωματώνεται ο θεσμός του νηπιαγωγείου, στο πλαίσιο άσκησης της εκπαιδευτικής πολιτικής. Το εγχείρημα μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι εκτεθειμένο στην υπονόμευση, όταν το νηπιαγωγείο παρακάμπτεται ή έχει περιθωριακή θέση. Σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά η σημασία του. Διαθέτει ευρύτερα περιθώρια σχετικής αυτονομίας, σε σύγκριση με το δημοτικό και το Γυμνάσιο/Λύκειο. Αυτό προσφέρεται, ιδιαιτέρως, για την άσκηση «τοπικών» εκπαιδευτικών πολιτικών προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των νηπίων. Το ερώτημα είναι: ποια θέση έχει η προσχολική εκπαίδευση στην άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής;» (Γ.Μαυρογιώργος)
Καλούμε τη ΔΟΕ και τα Πανεπιστήμια να στηρίξουν με όλους τους τρόπους το δημόσιο και δωρεάν δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: