Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της, στήνει άλλον έναν ολοφάνερο προσχηματικό διάλογο για την εκπαίδευση. Στην προκειμένη περίπτωση, με τελικό στόχο τη δέσμευση του 3ουμνημονίου, να έχει υλοποιηθεί νομοθετικά μέχρι τον Απρίλιο του 2016, τότε δηλαδή θα τελειώσει κι ο «διάλογος», η προσαρμογή του δημόσιου σχολείου στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική Εκπαίδευση (2011). Έκθεση, η οποία προβλέπει:
Εκτεταμένες συμπτύξεις,συγχωνεύσεις, αύξηση του ωραρίου μας, κατάργηση του αντισταθμιστικού έργου του σχολείου, παραπέρα μείωση των δαπανών, είσοδο των ιδιωτών, των χορηγών και της παράλληλης χρηματοδότησης, επαναφορά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων.
Σαφή είναι τα δείγματα των προθέσεων που αποκαλύπτει διαρκώς το Υπουργείο Παιδείας από την αρχή της χρονιάς με την πολιτική της αδιοριστίας, τα χιλιάδες κενά,την συρρίκνωση και εγκατάλειψη εκπαιδευτικών δομών(ειδική αγωγή, Τ.Ε., Π.Σ, ολοήμερο), την κατασυκοφάντηση των μάχιμων εκπαιδευτικών ως υπαίτιων για τα κενά, τις 'πλεονάζουσες ώρες', την προοπτική κατάργησης των τμημάτων ένταξης με την τελευταία τροπολογία, την αναστάτωση των σχολείων και των ωρολογίων προγραμμάτων, την επιχείρηση υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών.
Σαφή είναι και τα δείγματα της νοοτροπίας 'διαλόγου' του υπουργείου. Αφού κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία για τα τμήματα ένταξης,  τόσο η ΔΟΕ όσο και οι Σύλλογοι ΠΕ, κάλεσαν να αποσυρθεί και σε τέσσερις (4) ημέρες, η τροπολογία ψηφίστηκε αυτούσια στη Βουλή!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, δε δεσμεύεται από τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρά μόνον από τις δεσμεύσεις που υπέγραψε στο μνημόνιο και συνομολόγησε με τους δανειστές. Η τυχόν συμμετοχή μας, σε αυτήν τη διαδικασία, έστω με τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας, δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα υπέρ των θέσεών μας, ΑΝΤΙΘΕΤΑ,  θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση ως νομιμοποιητικό στοιχείο των προειλημμένων επιλογών της!
Η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων για τη συμμετοχή στον εθνικό διάλογο, αφενός δεν είναι υποχρεωτική, αφετέρου απρόσκοπτα  αναζητά νομιμοποίηση από τη βάση της μάχιμης εκπαίδευσης, για όσα σχεδιάζει να νομοθετήσει μετά τον Απρίλιο. Σαφώς, το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γράψει όποια/ος εκπαιδευτικός ή σύλλογος διδασκόντων θελήσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του, αλλά επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συμμετοχή αυτή ως  επίφαση δημοκρατίας και διαλόγου που προηγήθηκε πριν, για να επιβάλλει χωρίς πολλές αντιστάσεις τα μέτρα που ετοιμάζει.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τις/τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις προσχηματικές διαδικασίες. Να μη συναθροιστούν σε αυτήν την κακόγουστη φάρσα «διαλόγου» που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν πρέπει και δεν είναι καθόλου υποχρεωμένοι να συνεδριάσουν για το συγκεκριμένο θέμα.
Με τις μάχες μας, όλοι μαζί, σε όλα τα σχολεία του συλλόγου μπλοκάραμε στο πρόσφατα άμεσο παρελθόν πολλά από τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, όσες φορές και με όποια κυβερνητικά σχήματα κι αν αυτά επανήλθαν. Σας καλούμε και τώρα σε αυτόν τον αγώνα.
Κανένας σύλλογος διδασκόντων να μην ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, να μη συμμετάσχει στον  διάλογο απάτη της κυβέρνησης


Δεν υπάρχουν σχόλια: