Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

OXI ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

                                                                                                         08/10/2015
   
    Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, από τα μνημονιακά κόμματα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Έως τα τέλη τέλη Οκτωβρίου, χωρίς καμία καθυστέρηση, θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Βασικοί διεκδικητές για το λιμάνι του Πειραιά είναι η κινεζική Cosco και η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες.
    Έως τότε από το νέο υπουργό Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου που θα αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες. Παράλληλα δημιουργείται μια αρχή λιμένος, που θα ασκεί διοίκηση, και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ. Ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν στον ΟΛΠ από το νέο επενδυτή, θα διατεθεί στη συνέχεια και επιπλέον ποσοστό μέχρι και το 67% συνολικά της επιχείρησης.




Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Η πώληση  των ΟΛΠ & ΟΛΘ αποτελεί εγκληματική πράξη η οποία στρέφεται κατά της ανάπτυξης και των πραγματικών συμφερόντων της  κοινωνίας. Τα  λιμάνια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία ζωτικών δραστηριοτήτων όπως τουρισμός, ακτοπλοΐα, μεταφορές, διαχείριση του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου. Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών  ακυρώνει κάθε προοπτική για ανάπτυξη, στερεί  σημαντικά έσοδα που προσφέρουν τα κερδοφόρα λιμάνια στο  Δημόσιο με τις  προνομιακές φοροαπαλλαγές τύπου COSCO.
    Η περαιτέρω φτωχοποίηση των ήδη ταλαιπωρημένων εργαζομένων και ανέργων  των άμεσα ενδιαφερόμενων περιοχών είναι  ορατή.:  Αφορά άμεσα στους  εργαζόμενους στον ΟΛΠ, καθώς και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του λιμανιού, τους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, αλλά και τους  εργαζόμενους στις μικροεπιχειρήσεις των γύρω περιοχών που βλέπουν τις δουλειές και τα εργασιακά τους δικαιώματα να χάνονται. Αφορά κι εμάς ως  πολίτες που θα πληρώνουμε ακόμη πιο ακριβά τις λιμενικές υπηρεσίες  και τα προϊόντα που εισάγονται.
   Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού οριοθετείται ως το σύνολο της παράκτιας ζώνης και προσδιορίζεται στον παραλιακό άξονα από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων έως και το πορθμείο του Περάματος  και την Κυνοσούρα της Σαλαμίνας. Παραχωρείται όλη η παραλιακή ζώνη που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ και μάλιστα σε βάθος 50 μέτρων απ’ την ακτή, σαρώνοντας σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, κτίρια σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς για τις γειτονιές του Πειραιά, το λιμανάκι των ψαράδων, το Καστράκι, τη βιομηχανική ζώνη των Λιπασμάτων, τα 4 στρέμματα στον Σκλαβενίτη που προορίζονταν για κέντρο Υγείας, τον πεζόδρομο της Δραπετσώνας, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη  και τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα κι ό,τι άλλο περιέχεται σε αυτό το παραλιακό τόξο.
   Με το ξεπούλημα του ΟΛΠ κινδυνεύουν να αποκοπούν οριστικά οι πόλεις- γειτονιές μας από τη θάλασσα. Η εξέλιξη αυτή ενέχει εμπόδια στη διεκδίκηση του χώρου των Λιπασμάτων  και της ανάπλασής του, σύμφωνα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τον τρόπο που τα ονειρευόμαστε.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η αναβίωση  της αξίας των κοινών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πολιτική παράδοση ότι το κοινό όφελος δημιουργείται, προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινωνικό όφελος μετατρέπεται σε πλαίσιο αντίστασής μας. Η δε πολιτική μας δράση καλείται να αντιμετωπίσει τη συνεχή υποβάθμιση τόσο της εργασίας όσο και της γης.
 Ως δασκάλες/οι γνωστοποιούμε το θέμα στις/ στους μαθητές μας και τις/τους ευαισθητοποιούμε  με εκπαιδευτικές δράσεις κι επισκέψεις στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας,  του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, της βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των κοινωνικών επιπτώσεων, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, των δικαιωμάτων στην πόλη που ζουν.
                                          
                                             Συμμετέχουμε

          όλες και όλοι  το Σάββατο 10/10, στις 11.00πμ,
στο Δημαρχείο Δραπετσώνας  στην πορεία διαμαρτυρίας.


Αντιστεκόμαστε στην πόλη - οχυρό περιφραγμένων ιδιωτικοποιημένων χώρων και συμφερόντων που θα βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση

Λέμε ένα μεγάλο και αποφασιστικό όχι στα ληστρικά τους σχέδια για το περαιτέρω ξεπούλημα του λιμανιού.

Καμία εμπορική και βιομηχανική χρήση της περιοχής των Λιπασμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: