Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Tο ζήτημα των συγχωνεύσεων μας αφορά όλους.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε
  Συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην μείωση της ποσότητας των εκπαιδευτικών δομών με παράλληλη αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και σχολική μονάδα. Σε πρώτη φάση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται 15 δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία. Συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, χάνονται δηλαδή από τον χάρτη της εκπαίδευσης 79 δημοτικά και 67 νηπιαγωγεία !Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δεν υπολογίζονται οι οργανικές θέσεις των ολοήμερων τμημάτων που χάνονται στα συγχωνευμένα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται.
  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες συγχωνεύσεις προκειμένου να «μετρήσει» αντιδράσεις από γονείς μαθητές εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει στην εφαρμογή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής της.
  Σχεδιάζεται δε, να συγχωνευτούν συνολικά 1700 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας(1400 πρωτοβάθμια και 300 δευτεροβάθμια) όπως έχουν ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό. Η πολιτική των συγχωνεύσεων ΔΕΝ θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά. Θα έχουμε πολιτική περικοπών και στην αρχή του νέου σχολικού έτους (συμπτύξεις, διασπορά μαθητών).
  Από τις συγχωνεύσεις δεν κινδυνεύουν μόνο τα συστεγαζόμενα σχολεία, αλλά και σχολεία με σχετικά μικρό αριθμό μαθητών, αφού το ΥΠΑΙΘ προωθεί το μοντέλο των πολυδύναμων και πολυθέσιων σχολείων, για να λειτουργήσουν ως ΕΑΕΠ και ταυτόχρονα με την μείωση του κόστους να μονιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας μέσω των ΕΣΠΑ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση και στο δημόσιο.
   Το ΥΠΑΙΘ για να δημιουργήσει το σχολείο της αγοράς, δεν λογαριάζει ούτε τη νομιμότητα, προχωράει αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, με προχειρότητα και κυνικότητα, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις συγχωνεύσεων, με αβάσταχτη γελοιότητα, με στόχευση τη μείωση των σχολείων ώστε να προσεγγίσει τον στόχο της διαίρεσης του αριθμού των μαθητών  1/25.
   Θεωρεί πρόοδο την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και δεν λογαριάζει την όξυνση των μορφωτικών ανισοτήτων. Αυτή είναι η πολιτική του κατεύθυνση. Αυτό αποδεικνύεται από το κλείσιμο 1500 σχολείων και περίπου 10.000 τμημάτων, μέσα σε 10 χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών παραμένει σταθερός.
 Σε όλη τη διαδικασία έγινε φανερό ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που προκύπτουν από διαιρέσεις.
  Οι χτυπημένες μορφωτικές ανάγκες, τα κομμένα μορφωτικά δικαιώματα, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα κοινωνικά δεδομένα της κρίσης, η απόλυτη αποτυχία των υπαρχόντων αναλυτικών προγραμμάτων, η γκετοποίηση των σχολείων, η εισβολή των επιχειρηματικών προγραμμάτων, η ένταση του μαθητικού «θορύβου», η διάλυση της ζωής και οι απολύσεις των εκπαιδευτικών, ΟΧΙ μόνο δεν ενδιαφέρουν το ΥΠΑΙΘ, αλλά αποτελούν τη στοχευμένη μεθοδολογία, πολιτική και πρακτική του.
 Η πολιτική αυτή συνοδεύεται από μια προπαγανδιστική ρητορεία περί «ισότητας», «εξορθολογισμού», «ποιοτικών επιδόσεων» κ.α. με στόχο να συγκαλύψει την καταστροφή που επιτελείται σε όλα τα επίπεδα. Για όλους αυτού τους λόγους :

Όλοι την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 2:00 μ.μ. Στην Περιφερειακή Δνση Εκπ/σης (Τσόχα 13),
Δεν έχουμε άλλη ελπίδα εκτός από τη συλλογικότητα.

Στη συνέχεια των δράσεων  που αφορούν  στις συγχωνεύσεις υποβιβασμούς των σχολείων:
Οι Σύλλογοι γονέων 5ουκαι 22ουΔΗΜ.Σχολ.Κερατσινίου  καλούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5\6\2013 στη Πλατεία ΣΠΑΘΑ στη Νίκαια στις 19.30 (προσυγκέντρωση έξω από το 5ο-22ο Δημ. Σχολεία, στις18.30 και πορεία προς την Πλατεία Σπάθα)
Τη συγκέντρωση οργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων από σχολεία της Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου,Περάματος, οι Ενώσεις και Ομοσπονδίες γονέων Κερατσινίου-Περάματος-Δραπετσώνας-Νίκαιας-Κορυδαλλού καθώς και οι Σύλλογοι και τα Σωματεία Εκπαιδευτικών.

                       
                              ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ
Κανένα σχολείο, κανένα τμήμα, κανείς μαθητής,κανείς εκπαιδευτικός λιγότερος!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: