Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση του συλλόγου για το ξεπούλημα του ΟΛΠ



 Με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με πρώτο το λιμάνι του Πειραιά. Το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο που έχει αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των τρόικας και των δανειστών, προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ (67%) σε πολυεθνική εταιρεία. Το ξεπούλημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
 Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ήδη κάνει ή σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις των μνημονίων, παραδίδοντας «για ένα κομμάτι ψωμί» τις βασικές υποδομές της χώρας (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Αγροτική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ύδρευση κ.ά.) σε ιδιώτες.  Υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζόμενων και της νεολαίας, υπακούοντας στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου ελληνικού και ξένου κεφαλαίου.
 Η πώληση του ΟΛΠ έρχεται σα συνέχεια της πώλησης, το 2009, προβλητών του ΟΛΠ  στην κινεζική COSCO με την οποία ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε πρόσφατα «φιλικό διακανονισμό» να μην πληρώνει η COSCO,  προκειμένου να προχωρήσει σε νέα επένδυση για να αυξήσει τα κέρδη της. Το ευτελές τίμημα που είχε πληρώσει και η απαλλαγή της από το ΦΠΑ φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά
Τώρα για πούλημα είναι όλος ο ΟΛΠ και τα σχέδια επεκτείνονται και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Στην αποτίμηση της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης, περιλαμβάνονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις αλά Κίνας, οι χαμηλοί μισθοί, η απαγορευμένη συνδικαλιστική δράση, η ατέρμονη αναμονή για το αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψουν.
  Σε μια τέτοια «ειδική οικονομική ζώνη» σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων θέλουν να μετατρέψουν όλο το λιμάνι και την ευρύτερη παραλιακή ζώνη του Πειραιά.
    Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα σημάνει την παράδοση μιας σημαντικής δημόσιας υποδομής και τον έλεγχο του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου από τις πολυεθνικές. Θα μετατρέψει μια ολόκληρη περιοχή σε ζώνη εργασιακού μεσαίωνα. Θα αποκόψει τους κατοίκους του Πειραιά και των γύρω δήμων από τη θάλασσα. Θα μετατρέψει τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους των νησιών σε ομήρους των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα αυξήσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μέσω της ανεξέλεγκτης αύξησης των λιμενικών τελών.
Τα κέρδη από το λιμάνι θα είναι για το κεφάλαιο ενώ στους εργαζόμενους και στους κατοίκους των περιοχών θα μείνουν η φτώχεια, η ανεργία, η ταλαιπωρία, η επιβάρυνση, το επιπλέον κόστος.

Ο Σύλλογος μας καλεί όλους/ες τους/τις συναδέλφους να στηρίξουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι και να μην βυθιστούν οι γειτονιές μας σε επιπλέον ανεργία.
Καλούμε όλους κι όλες στη συγκέντρωση που οργανώνουν οι λιμενεργάτες την Τρίτη 11/3 στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 11.30 πμ για να γίνει πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας.

                                                                     To Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: